Studiile actuale ne spun că o dietă adecvată ajută la prevenirea și întârzierea deteriorării vederii. Prin intermediul anumitor alimente putem furniza organismului substanțe nutritive care ne vor proteja sănătatea ochilor, reducând și întârziind considerabil riscul apariției bolilor oculare. În prezent, știm chiar care sunt alimentele benefice pentru anumite patologii specifice, cum ar fi cataracta, glaucomul, ochiul uscat sau degenerescența maculară legată de vârstă (AMD); o boală care evoluează spre orbire ireversibilă și care are o incidență de peste 23% în rândul populației cu vârsta de peste 60 de ani. Să aruncăm o privire asupra ei.
Vom începe prin a enumera substanțele care sunt recomandate pentru sănătatea ochilor noștri și vom explica de ce. Apoi, vom detalia alimentele care ne furnizează aceste substanțe.

Substanțe care sunt bune pentru sănătatea ochilor noștri
Antioxidanți
Ei reduc riscul de cataractă și AMD. Vitaminele A, C, E, resveratrolul, zeaxantina și luteina au un efect antioxidant.
Vitamina A
Protejează împotriva orbirii, ajută la îmbunătățirea vederii nocturne și ameliorează conjunctiva uscată și ulcerele corneene.
Vitamina C
Protejează cristalinul împotriva opacifierii și a radiațiilor ultraviolete, ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge care alimentează ochii și este esențială pentru bolile oculare diabetice, deteriorarea maculară și prevenirea cataractei. Este recomandată în cazul ochilor uscați.
Vitamina E
Pentru membranele celulelor oculare și pentru prevenirea cataractei.
Resveratrol
Acest antioxidant puternic ajută la prevenirea plăcilor trombotice.
Zeaxantină
Un caratonoid care reduce riscul de AMD.
Luteină
Acest antioxidant (din familia carotenoidelor) este eficient în protejarea noastră împotriva radiațiilor ultraviolete și în prevenirea cataractei și a AMD.
Acizi grași esențiali polinesaturați (DHA)
Recomandați pentru retină și pentru ameliorarea simptomelor de ochi uscat. Organismul nu îi produce singur, motiv pentru care trebuie să îi obținem din alimentație.
Minerale: zinc, cupru, mangan și seleniu.
Pentru AMD și cataractă.
Alimente pentru sănătatea ochilor
Alimente care conțin vitamina A:
Roșii, spanac, ficat, ouă, sardine, macrou, lapte, brânză, morcovi, creson, spanac, ardei roșu și caise.
Alimente care conțin vitamina C:
Kiwi, lămâie, fructe roșii, grapefruit, mandarine, căpșuni, portocale, conopidă, ardei verde și roșii.
Alimente care conțin vitamina E:
Mere, avocado, prune, pepeni, banane, roșii, sparanghel, semințe de floarea-soarelui, nuci (în special alune) și legume cu frunze verzi.
Alimente care conțin resveratrol:
Vinul roșu, strugurii și fructele de pădure.
Alimente care conțin zeaxantină:
Spanacul, portocalele, piersicile, cireșele și cartofii.
Alimente care conțin luteină:
Spanac, sfeclă roșie, broccoli, țelină verde și albă, sparanghel verde, fasole verde, ardei verde, dovlecei, morcovi, varză de Bruxelles, anghinare, dovleac, avocado, kiwi, prune, cireșe, pepene verde, portocale, ouă, porumb și legume cu frunze.
Alimente care conțin acizi grași polinesaturați (DHA):
Somonul, păstrăvul și tonul, împăratul, crustaceele, ouăle, semințele de in și chia, precum și nucile și alunele.
Alimente care conțin zinc, cupru, mangan și seleniu:
Stridii, creveți, ouă (zinc), germeni de grâu, drojdie de bere, ceapă, roșii, broccoli, produse din făină integrală și nuci.
Rețineți că cel mai sănătos lucru pe care îl puteți face, nu numai pentru vederea dumneavoastră, ci și pentru întregul organism, este să integrați aceste alimente în dieta dumneavoastră într-un mod echilibrat: în acest fel veți asigura în permanență cantitățile potrivite de care organismul dumneavoastră are nevoie. Aporturile mari în perioade scurte de timp pot fi contraproductive, cu excepția cazului în care sunt prescrise de oftalmologul dumneavoastră din cauza unei patologii oculare. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să contactați clinica noastră.